×

Jo puc ser diabètic?

La diabetis és una malaltia que es produeix quan el nivell de glucosa (sucre) de la sang es troba alterat. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la correctament. La diabetis és una malaltia crònica, la qual cosa significa que com més jove es contrau més aviat es veurà afectada la persona pels riscos a llarg termini.

Incidència

La diabetis afecta un 6% de la població de l’Estat espanyol. La xifra ha augmentat per l’envelliment dels ciutadans i per l’increment dels factors de risc. La xifra real encara podria ser més alta perquè es calcula que per cada pacient diabètic reconegut n’hi ha 1 o 2 que no saben que ho són. Per tant, es calcula que la població afectada podria ser d’un 9%. Un mal control i la mateixa evolució de la malaltia afecten la qualitat de vida del diabètic i provoquen un augment de la taxa de malalties cardiovasculars i de la mortalitat, que és tres vegades superior a la de la població general.

Conseqüències

El control de la malaltia de la diabetis consisteix, bàsicament, en el control de les complicacions que pot comportar. L’afecció principal es produeix a les artèries i es pot distingir entre:

Complicacions microvasculars: Són aquelles que afecten les petites artèries dels ronyons i dels ulls. Són les causes fonamentals de la insuficiència renal, que precisa diàlisi i pot provocar ceguesa en els adults.

Complicacions macrovasculars:Afecten les artèries més grosses com les coronàries, que porten la sang al coll i poden causar infarts de miocardi o angines de pit. També acostumen a alterar les artèries que porten la sang al cervell i això pot originar infarts cerebrals. Si a aquest risc li afegim el sobrepès, la hipertensió, els nivells alts de colesterol o el tabaquisme les conseqüències poden ser fatals sobretot en els diabètics tipus dos.

El sistema nerviós: També es pot veure afectat i produir-se una disminució important de sensibilitat als peus que afavoreixi l’aparició d’úlceres que el pacient no nota, infeccions o deformacions que poden acabar en la necessitat d’amputar. Malgrat això, cal tenir present que el control intensiu de la glucèmia, la tensió arterial i el colesterol disminueixen totes les complicacions que pot comportar la diabetis.

Com saber si tinc risc de ser diabètic? 

A la farmàcia passem tres qüestionaris, Fidrisc, IpaQ i predimet per valorar risc, quantitat d'exercici físic i tipus d'alimentació, que ens permeten tenir una idea molt aproximada d'hàbits. A més fem una detrerminació de glucèmia basal ( en dejú) per tenir una visió global. En base a aquest resultats, donem consells sanitaris o derivem al metge de capçalera si s'escau. 

Pots saber més sobre aquesta campanya al següent enllaç d'un video de youtube. https://youtu.be/bek-CglQC_A