La diabetis és una malaltia que es produeix quan el nivell de glucosa (sucre) de la sang es troba alterat. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la correctament. La diabetis és una malaltia crònica, la qual cosa significa que com més jove es contrau més aviat es veurà afectada la persona pels riscos a llarg termini.
Incidència
La diabetis afecta un 6% de la població de l’Estat espanyol. La xifra ha augmentat per l’envelliment dels ciutadans i per l’increment dels factors de risc. La xifra real encara podria ser més alta perquè es calcula que per cada pacient diabètic reconegut n’hi ha 1 o 2 que no saben que ho són. Per tant, es calcula que la població afectada podria ser d’un 9%. Un mal control i la mateixa evolució de la malaltia afecten la qualitat de vida del diabètic i provoquen un augment de la taxa de malalties cardiovasculars i de la mortalitat, que és tres vegades superior a la de la població general.
Conseqüències
El control de la malaltia de la diabetis consisteix, bàsicament, en el control de les complicacions que pot comportar. L’afecció principal es produeix a les artèries i es pot distingir entre:
Complicacions microvasculars: Són aquelles que afecten les petites artèries dels ronyons i dels ulls. Són les causes fonamentals de la insuficiència renal, que precisa diàlisi i pot provocar ceguesa en els adults.
Complicacions macrovasculars:Afecten les artèries més grosses com les coronàries, que porten la sang al coll i poden causar infarts de miocardi o angines de pit. També acostumen a alterar les artèries que porten la sang al cervell i això pot originar infarts cerebrals. Si a aquest risc li afegim el sobrepès, la hipertensió, els nivells alts de colesterol o el tabaquisme les conseqüències poden ser fatals sobretot en els diabètics tipus dos.
El sistema nerviós: També es pot veure afectat i produir-se una disminució important de sensibilitat als peus que afavoreixi l’aparició d’úlceres que el pacient no nota, infeccions o deformacions que poden acabar en la necessitat d’amputar. Malgrat això, cal tenir present que el control intensiu de la glucèmia, la tensió arterial i el colesterol disminueixen totes les complicacions que pot comportar la diabetis.
Com saber si tinc risc de ser diabètic?
A la farmàcia passem tres qüestionaris, Fidrisc, IpaQ i predimet per valorar risc, quantitat d'exercici físic i tipus d'alimentació, que ens permeten tenir una idea molt aproximada d'hàbits. A més fem una detrerminació de glucèmia basal ( en dejú) per tenir una visió global. En base a aquest resultats, donem consells sanitaris o derivem al metge de capçalera si s'escau.
Pots saber més sobre aquesta campanya al següent enllaç d'un video de youtube. https://youtu.be/bek-CglQC_A