×

Caiguda del cabell

Vivim en una societat en la que la imatge personal és molt important, i part d’aquesta bellesa es centra en els cabells. Un cabell net, lluent i amb volum és indicatiu de salut i millora el benestar i l’autoestima. Per això quan se’ns cau en més quantitat de l’habitual, es torna fràgil o perd la vitalitat ens angoixem i busquem una solució.

El cabell té 2 parts ben diferenciades, el tall, part visible formada per cèl·lules mortes, i l’arrel, part viva localitzada a l’interior de la dermis i que forma el fol·licle pilós. El seu component fonamental és la queratina.

Cada fol·licle realitza un cicle de creixement i repòs que consta de 3 fases: la fase anàgena, formació del cabell que dura entre tres i sis anys; la fase catàgena, fase de regressió d’entre dos i tres setmanes durant la qual l’arrel es va desprenent del fol·licle pilós; i la fase telògena, caiguda del cabell d’una durada aproximada de dos mesos. La pèrdua de volum, la sequedat del cabell, la fragilitat o la pèrdua de la lluentor és deuen principalment a fenòmens externs com el sol, el vent, el fred, l’aigua clorada, els tints, etc que causen la pèrdua de la cutícula del cabell, capa més externa que el recobreix i protegeix, quedant la fibra capil·lar desprotegida.

Els fenòmens de pèrdua capil·lar reversibles que es donen amb major freqüència són: l’alopècia androgenètica i l’efluvi telogènic. L’alopècia androgenètica o calvície comú, relacionada amb l’hormona masculina, es caracteritza per ser d’aparició gradual. Causada per una disminució progressiva de la densitat capil·lar amb una miniaturització del cabell en les zones d’influència de la hormona (regions front-temporals i clatell en l’home i a la regió parietal en la dona), dóna lloc a un escurçament de la fase anàgena (o de creixement). L’efluvi telogènic, d’inici sobtat, pot ser agut si té una durada d’entre 3 i 6 mesos o crònic si la durada és superior als 6 mesos. Es caracteritza per una caiguda excessiva del cabell amb morfologia normal, una disminució de la densitat global del cabell, i un pèl fi que no aporta volum. L’alopècia post-natal, post-part, per estrès psicològic, dietes hipocalòriques o dèficit de vitamines són del tipus efluvi telogènic agut. El tractament del cabell fràgil té cinc objectius: frenar la caiguda, estimular la formació del cabell, enfortir el cabell en creixement, reparar i donar volum a la fibra capil·lar. Abans de començar un tractament hem de considerar el tipus de caiguda de cabell per poder escollir el tractament més adient en cada cas. Així com també és important utilitzar els productes capil·lars habituals correctes pel nostre cuir cabellut.